Sikta mot stjärnorna
Guess what! Jag bär på en nyhet så intressant att jag väljer att dedikera ett helt inlägg åt den. Ni trodde de tre vise männen bar på stora nyheter. Well mine's bigger! De hade en stjärna, jag tycks ha alla (läsa nedan för att brista ut i en skrattattack som får era ögon att tåras och magen att värka)
Jag har hittat en affär som säljer Converse All Star!!!
Innan ni blir allt för upphetsade och förväntansfulla inför vad priset är vill jag att alla gravida mammor, äldre, sjuka och allmänt svaga förbereder sig. Nu när vi förebyggt eventuella dödsfall till följd av min blogg kan vi fortsätta.
Ett par låga Converse All Star Chuck Taylor kostar i affären jag passerade, med dagens växlingskurs, 324 kronor. Om man vill ha de höga får man addera 45 kronor vilket ger en prislapp på 369 kronor. Det ger en besparing på knappt 54% jämfört med om man skulle gå till Nilson och köpa samma modell (räknat på 699 för den låga modellen). Ni får gärna kommentera på detta för jag är nyfiken på vilka åsikter ni har gällande priset. Är det så pass billigt som ni hade väntat er? Är det inte så billigt trots allt? Överdriver jag? Ska jag radera inlägget? Var nyheten om Jesus, världen frälsare, större?
För er som ännu inte övertygats om de väldigt fördelaktiga priserna på den 31:a sydliga breddgraden har jag ett sista ess i kortärmen. Idag när jag var nere i kafeterian på en av rasterna kände jag ett sug efter lite crazy spending. "Spare no spenses" utropar jag och frågar snällt kassörskan vad jag kan få för 75 centavos (1,35 kronor). Jag står i beredskap för ett blankt "nada" eller möjligtvis en klubba. Till min förtjusning plockar hon istället fram denna skatt. Vilket fynd! Se nedan:
Har eskimåer sälhudar - eller burna mössor?
Herren vår skapare tycks ha förväxlat det norra och södra halvklotet. Jag åkte hit i tron om temperaturer som skulle få Sahara att se svalkande ut. Jag tvingas just nu utstå temperaturer som skulle få eskimåerna att lägga på sig en extra sälhud. Eller ja, för det första kanske både Saharaliknelsen och den om eskimåerna är lite överdriven, och för det andra tror jag inte eskimåerna använder sälar som kläder. Någon som har vetskap i ämnet?
Det jag ville ha sagt är att vädret här är obarmhärtigt kallt. När jag gnäller över kylan påpekar många i min närvaro att jag faktiskt kommer från Sverige. Som om det skulle vara ett skäl till att jag skulle tåla eller gilla kyla mer. Nej Argentina, det finns ett skäl till att Canada Goose säljs i Sverige och 400 000 svenskar emigrerar till Sydostasien varje jul. Sedermera bör det även sägas att de flesta svenska ungdomar fryser sig igenom vintern. Jag kan inte komma ihåg en vinter sedan dagis då jag inte halkat fram huttrandes på isbeklädda trottoarer.
Som jag tror jag redan förklarat innan så är vädret rätt knepigt egentligen. Emedan det är fruktansvärt kallt både inomhus liksom utomhus morgon och kväll så är det ganska varmt under dagen. Mina få kunskaper i metrologi säger mig att jag just nu ser tydliga tecken på inlandsklimat. Har jag rätt Tone? Nedan återfinns pics från denna morgon.
1. Så här såg den fina morgonen ut
2. Så här såg biltaken ut. Märk väl att det är frost, det vita. Frost + Argentina = Day after tomorrow?
3. Så här tillfredställd var jag med vädret.
Min outfit var i stort sett densamma som tidigare. Idag adderade jag dock en liten detalj: En störtful diaréfärgad stickad mössa med toffs och öronlappar. Ni kan se den kika fram under luvan. Mössan fick mig att ifrågasätta både självrespekt liksom värdighet. När jag sju svinkalla minuter senare stod vid ingången till skolan kunde det inte funnits mycket kvar av den värdigheten. Jag försäkrade mig trots allt om att ta av mössan i god tid innan någon kunde se mig bära den. Jag har inte för avsikt att begå socialt självmård, i varje fall inte mer än ett internt sådant.
Källan har sinat
Först ska vi reda ut lite frågor som uppkom bland kommentarerna gällande denna chokladmousse och slushen. Jag tror jag bäst gör det genom en bild på objekten ifråga. Se, njut och suktas:
Okej asså, bilden är tagen ur en vinkel vilken inte gör chokladmoussen rättvisa.
Jag har märkt hur jag sakta men säkert börjar få slut på inspiration till blogginlägg. Bara tanken på att jag inte skulle ha mer att säga efter endast sex veckor i ett land på andra sidan jorden är ju ganska absurd. Jag tror den främsta orsaken till min sinande inspiration är en dekadent ork. Det är ungefär samma ironi som att gymma. Desto mer man gymmar desto piggare blir man, och desto mindre man gymmar desto tröttare blir man. Jag jobbar inte så mycket med huvudet här nere, därmed jobbar inte huvudet så mycket med mig just nu. Jag vågar inte föreställa mig hur förfallen min fantasi och tankeförmåga kommer vara vid min återkomst om den redan hunnit sjunka drastiskt. Fast å andra sidan, efter sommaren har jag för avsikt att börja på universitetet här. Igår skrev jag ett mail till en av skolorna. De erbjuder design- och modeinriktning vilket är det som förnärvarande lockar mest. Vi får se vad de säger. Till nästa gång, om det blir någon med detta intelligensförfall, får ni hålla tillgodo med bilden ovan och den vulgära texten nedan.
Jag sitter i köket och tittar på ett absurt (dagens ord!) humorprogram. Plötsligt blir Alicia, min värdmamma, tvungen att vända sig om över diskbänken. En musikvideo med tillhörande sång om en man som är en snopp fick henne att skratta så mycket att vattnet hon hade i munnen inte gick att hålla inne. Osäkert blickar jag ner på datorn och finner min pågående filöverföring otroligt intressant.
En lätt generad George checks out for this time.
Herren, min herde
Efter den lättare måltiden styrde vi som sagt hem till systern. Jag hade inget emot att vara där. Systrarna var av god DNA. Istället för att berätta om hur jag lärde mig ett nytt kortspel som heter Truco, vann en flaska öl i ett parti Truco och gick från att hänga med systrarna till att hänga med storebrorsan och hans kompis, så ska jag gå direkt på festfrågan.
Först och främst tack för allt er stöd. De tre kommentarerna ledsagade mig likt herren leder sin fårhjord genom mörkrets dal. Mest till stöd var kommentaren som talade om för mig att jag visst kunde se om jag hade besökare. Det var bara att kolla läsarstatistiken. En nyhet för mig. Släng dig i väggen Anna Anka, nu kommer Aftonbladet täckas av nyheten att George nu känner till statistikräkningen på blogg.se. Det var ju trots allt något han inte alls kände till sedan långt innan.
Festfrågan löste sig ganska bra. Flickvänsgrejen blev inställd på grund av det horribla kvällsvädret igår som innehöll både regn, blåst, hagel och temperaturer neråt tio grader. Fest nummer två, som inte nämndes i bloggen, blåstes även den av för min del. Det var en fest för en tjej i min klass. Men hon bodde jättelångt bort sa Rafa, så jag bangade. Kvar återstod då endast den ursprungliga fest nummer två som nu får ståta som fest nummer tre. Rafa var inte med mig eftersom han var på fest nummer två, den fett långt bort. Igår blev därför premiär för festande på egen hand för min del. Det gick över förväntan. Censuren lämnar ute detaljer, men det var nice.
Vid närmare eftertanke har jag kommit fram till att det var ganska dumt att låta någon censur utelämna något. För med eller utan läsarcensur så finns det inte så mycket att säga om festen. Den var nice, no more than that. Bäst för dagen/kvällen var ändå den påtagligt förbättrade relationen jag fick till Maks. Vi får se när vi ses igen. Det är ganska segt att de tre jag har blivit bäst vän med bland utbytesstudenterna är de som inte bor i centrala Córdoba utan i småstäder utanför.
Tranquil wachos, tranquil.
Utan att veta
Till min glädje börjar tennisen ge resultat. Sett till hur jag spelar alltså. Utseendemässigt posivit är det enda som ger resultat just nu solen. Vi bör dock även där ifrågasätta utseendemässigt positivt. Min bränna är better than ever på de mer uv-utsatta delarna av kroppen. Dessvärre kan det inte utgöras någon nämnvärd skillnad jämfört med tidigare på de delar dit solens strålar inte når. Resultatet har ni redan fått presenterat i form av en paintfil och en bild.
Tennisen som sagt, för varje vecka känns det som om jag utvecklas. Jag stoltserar ändå i tysthet som sämst i gruppen. Det hade kanske stört mig om jag vore hemma i Sverige och inte hade ett språkligt handikapp. Men det känns som om mina misslyckanden här ges större utrymme för förståelse. "Den stackaren, han förstår ju ändå knappt vad vi säger". Jag har ändå undrat en del över hur mycket alla i min omgivning tror att jag förstår. Min kapacitet att uttrycka mig i spanska är ju ganska uppenbar var den ligger. Det hörs ju. Men att tyst bara iakta och lyssna. Jag tror att många underskattar mina kunskaper. Åtminstone en del. Fast jag väntar ännu med spänning på en situation där mina spanskkunskaper underskattas så till den grad att jag kan "tjuvlyssna" mig till något. Hittills har det inte hänt. Antingen för att ingen är dum nog att skvallra i min närvaro, eller mer troligt beror det på att jag överskattar mina möjligheter till att tjuvlyssna på vad någon säger.
För att samla era, och mina, tankar kring styckena ovan om självbekräftelse, självinsikt och självömkan tänkte jag servera er ett dilemma jag har inför morgondagen. Det är födelsedagstider just nu. Det känns som om någon fyller år varje dag. Eller det inte bara känns så, det är så. En naturlig följd av många födelsedagar är många som vill fira dem. Imorgon har det dock tett sig väldigt olyckligt. Två fester jag har erhållit inbjudan till har krockat. Den ena är födelsedagsfest för en kille i parallellklassen. Med all sannolikhet kommer den att äga rum bara några kvarter bort. Den kommer även att ske i sällskap med majoritet bekanta/vänner. Detta sparar mig därför en löjligt billig taxiresa samt jobbet att behöva hälsa och "lära känna" massa nya. En kanske lite tråkig inställning till livet, men vad ska man säga? Det är ju faktiskt bekvämare att umgås med människor man redan känner. Fest nummer två är Rafas flickväns födelsedagsfest. Vad som talar emot den är att hon bor på andra sidan staden vilket utan tvekan vid något skede under natten kommer bekosta mig minst en lååång taxiresa. Utöver detta har jag ingen aning om vilka som kommer vara där. Förmodligen kommer hon och Rafa var de enda jag känner. Sett från den ljusa sidan så är nyss nämnda nackdel även en fördel. Att träffa helt nya personer kan vara nog så underhållande även om det är jobbigare. Något som inte direkt är en fördel utan snarare ett tvång vilket talar för fest nummer två är att jag är vän med Rafas flickvän. Att neka en väns fest för en bekants fest med ursäkten, "Han bodde närmre och jag kände alla där", känns inte helt i linje med någon vänskapskodex. så vad gör jag? Överger jag allt vad artighet och nyfikenhet på livet heter och promenerar de fyra kvarteren till den trygga tillställning anordnad av en kille i parallellklassen? Eller ger jag mig ut på djupt vatten i sökande efter nya kontinenter och nytt folk med risk att inte bara förlora en lördagkväll men även åtskilliga tiotal pesos för taxitrippen?
Ayudame! (Eftersom jag seriöst söker råd översätter jag så att alla kan komma med förslag: Hjälp mig!)
Sitt kvar och blunda
Jag ligger här på soffan och är allmänt nöjd med tillvaron. Håkan strömar genom hörlurarna via Spotify och en utmärkt trådlös uppkoppling. Jag har absolut inga åttaganden. Jag kan sova i fyra timmar utan att behöva tänka på konsekvenserna. Jag kan ligga och titta på sex avsnitt Seinfeld i rad utan en beklämmande känsla av att jag egentligen borde uträtta något vettigt. Jag kan äta vad jag vill utan att fundera en andra gång. Eller... jag funderar inte en andra gång, även om jag kanske emellanåt borde göra det. Fysiskt sett lär jag stega några år bakåt detta år.
Igår kväll var jag på bio för första gången här i Argentina. På onsdagar kostar en biobiljett halva ordinarie priset. Det innebär alltså nio pesos eller knappt arton kronor. Det är helt jävla grymt och jag ska inte klaga, det ska jag inte. Men i och med att min biljett kostade nio pesos innebar alla utgifter över nio pesos att jag ökade min besökskostnad med 100 procent. Eftersom jag varken har helikopter eller är någonstans nära Västberga avhöll jag mig därför från de många frestelserna.
Filmen som stod högst på önskelistan för de flesta jag var på bio med var Inglorius bastards. Tyvärr, för deras del, missade vi 19.10-visningen med en kvart och nästa gick inte förrän 22.30. De andra var då redo att ge upp och vända hemåt, men jag stod på mig och sa att vad de än gjorde tänkte jag gå på bio. Det slutade med att alla stannade och såg filmen Julie & Julia. Jag kände dem inte tillräckligt bra för att vara hånfull. I det tysta knöt jag ändå näven i jackfickan. George's way or the highway.
Nu skulle jag, när vi ändå är inne på ämnet bio, vilja ponera en tanke som flera gånger rört sig i mitt huvud. Vissa tycker att det är väldigt pinsamt och nästan tragiskt när man går på bio själv. Som om det är ett bevis på vilken brist på vänner man har. Någon sorts bekräftelse. Man har tvingats sjunka så lågt att man spenderar pengar på ett biobesök utan ens ett sällskap. Jag är inte alls av den åsikten. Det är faktiskt ganska befriande att gå på bio ensam. Det är ungefär som att köpa kläder själv. Alla har saker de föredrar, vill titta på, göra. Ju fler personer man är, desto fler åsikter och viljor finns det att ta hänsyn till. Som exempel kan vi ta filmens slut. Många gånger när jag är på bio med andra så, så fort eftertexterna börjat rulla, måste de skynda sig ut ur salongen. What's the rush guys? Man får känslan av att man sitter på ett flygplan som precis åkt in vid gaten. Även om säkerhetsbälteslampan fortfarande lyser har folk börjat stressa med handbagage och en bra position inför avstigning. Ingen verkar inse att alla kommer fastna vid bagagebandet i vilket fall som helst.
Åter till gårdagens biobesök så kan jag säga att fenomenet var detsamma där. Jag kände ju som sagt inte sällskapet tillräckligt bra för att uttrycka mina åsikter kring detta. Istället fick jag snällt foga mig för flocken och frustrerad lämna salongen någon sekund efter slutet. Jag tror det här är ett av de främsta skälen till att jag uppskattar att gå på bio själv. Varje film ger mig intryck och känslor. Även om de kanske är lite artificiellt framkallade så kommer de. Jag skulle aldrig få en grop i halsen och blanka ögon i vardagslivet. Men i en biosalongsdunkel kan nästan vilken sorgligare scen få min röst att darra. Den känslan vill jag spara på i några ögonblick istället för att handlöst kasta mig tillbaka in i mitt riktigt liv. Att för en stund få känna på att vara någon annan. Det är allt jag begär av mina biosällskap.
Jag vill inte framställa mig som en fientlig och obehaglig biobesökare. Kom bara ihåg nästa gång jag gör er sällskap till SF att inte skynda ut efter filmens slut.
Far from go
Jag kunde inte låta bli att spamma med ytterligare ett inlägg. Jag har inte tråkigt, bara mycket jag vill visa. Oroa er inte. Det rör sig om en bild och lite associationer, inget mer.
Det finns ett brödmärke här som heter Fargo. Vissa kanske inte reagerar på detta namn. Men för alla som någon gång skådat bröderna Cohen's verk med bland andra Peter Stormare känns nog namnet lite märkligt. Bröd och Fargo är ju väldigt far apart om man säger så. Jag skulle gärna vilja ha storyn bakom hur brödet fick det namnet. Det måste ju ha varit före filmen kom. I annat fall bör man fråga sig både en och två gånger: Hur tänkte de där?
Förklaringar och förtjusning
Idag har varit ett vakum efter helgens festande. Inte minst i klassrummet som ekade halvtomt imorse. Dagen flöt på i mer svenskt skolmanér med en håltimme, två lektioner med filmvisning och en föreläsning. Mycket mer finns inte att tillägga.
Istället för att tråka ut er med un lång utläggning om något mindre intressant tänkte jag att jag kunde langa lite bilder från helgen. Eftersom det uttryckts viss oklarhet bland kommentarerna både gällande vad/vem och hur artistiskt väl utförd paint-bilden var, kanske det ändå är befogat med lite riktiga nude pics. Nej nej, lugna er. Ni ska inte utsättas för grafisk terror. Bara lite upskirts och blottad hud.
Jag kanske inte konkurrerar med de bästa. Men är det inte en ganska intensiv röd färg jag ändå uppnått? Pratar vi krabba... eller vågar vi ge oss på en jämförelse med tomat och ros!? Märk även den svaga men härliga randen på låret. Summan av allt detta är i alla fall att min hud nu innehar åtskilliga grader av bränna och därmed även åtskilliga nyanser rosa.
Utsikt från framsidan av huset ut över Carlos Paz
Inne i Carlos Paz. Det är med suspekta blickar det gamla paret till vänster blickar in i mobilkameran. Ser jag verkligen så farlig ut?
Under pressure
Liksom tillsynes varenda annan individ i åldrarna 15-19 i Carlos Paz sökte vi oss till El Molino Rojo. Urspryngsbruket av den stora lokalen förblir okänt. Säkert är ändå att den inte känade som Kvarn vilken namnet antyder. Trots armadan varmklädda och bistra vakter utanför tycktes alla komma in. Något maxinsläpp fanns med andra ord inte. Till en början var det lite underhållande. Var man än gick tvingades man gnidas och knuffas emot åtskilliga andra kroppar. Blandad känslor inför det... Desto mer klaustrofobiskt blev det dock inpå småtimmarna. Vi ett tillfälle var jag direkt orolig över, inte mitt eget men, tjejen bredvid migs välmående. Hon stod emot räcket till mittenöppningen som löpte upp genom alla tre våningar. Till följd av för mycket människor och argentinska killars förkärlek för att knuffas så hårt det kan på varandra pressade jag den stackars tössen riktigt hårt upp emot räcket. Det började med lite irriterade kommentarer från hennes sida. Jag besvarade dem med irriterade blickar eftersom det var väldigt uppenbart hur lite jag kunde rå på situationen. Dessa kommentarer övergick i oroliga gnyende som övergick i rent panikartade skrik. Hon var inte heller ensam. Från alla håll kunde det höras tjejer som i panik skrek om att de inte fick luft eller att deras fötter krossades. De hade uppenbart inte förberett sig på att handskas med en hjord bufflar utan mer för att flanerar fram på dansgolvet och finna sin prins.
Det hela löste sig med att de knuffande krafterna som låg bakom kaoset kanske insåg allvaret i situationen, tog sitt förnuft till vånga och sökte annan plats för att utöva sin sport. Själv vände jag mig lite bekymrat till tjejen jag halft klämt ihjäl och bad om ursäkt. Det kändes att någon form av ursäkt var på sin plats från min sida för att klargöra för dem hur jag inte var upphovet till hennes lidande. Tveksamt är ändå hur pass medveten hon var om mitt försök till förlåt. I chockat tillstånd stod hon och hyperventilerade omringad av oroliga vänner. Jag bedömde henne som omhändertagen och fortsatte bekymmerlöst mitt sökande efter en mer rymlig plats.
Resten av natten flöt på ganska bra. Technodansgolv, Gancia, Laserpennor och längtande blickar. Allt avslutades i värmerummet på ett hotell tillsammans med en tjej i min skola. Det hände inget men jag tycker ändå jag tog mig ett steg närmare lite mer permanent vänskap med någon annan än Rafas kompisar. Med ett leende på läpparna strövade jag huttrandes tillbaka till huset i min vita skjorta. Det var inte mer än tio grader ute, men jag var nöjd med livet.
Jag var inte lika nöjd när jag kom till huset och såg min sovsäck upptagen av en tjej jag inte gärna väckte för att gnälla på. Likaså var allt golvutrymme upptaget liksom sängarna. Bristen på utrymme inomhus renderade i att jag tillbringade min natt (som egentligen var morgon till följd av att vi kom hem sju) ute vid poolkanten på en solstol. Resultatet blev en underhållande solbränna. Eftersom jag inte ämnar bedriva en franchiseverksamhet här på bloggen av barnporrhemsidor låter jag en tveksam Paint-fil beskriva brännan.

Fem-stjärnigt Donken
Idag har jag inte hunnit uträtta så mycket. Jag sov till klockan två, trots läggdags vid halv tre igår. Jag är lite förbryllad kring mängden timmar jag utan besvär kan sova här nere. Ganska skönt så var huset mer eller mindre utrymt när jag steg upp. Det enda som kunde återfinnas i köket var Rafa som hade fullt upp med att blanda saft för resan och en halv pizza på diskbänken. Ganska ultimat i min mening. Och justja, en kvarts flaska avslagen cola stod framme sedan gårdagen också. Ännu mer ultimat.
Som en liten fotnot vill jag tillägga att en Big Mac-meny kostar runt 35 kronor här. Lyxmat som sagt.
The Wailers - dagen efter
Imorse runt femsnåret snubblade jag helt utmattade in genom sovrumsdörren. The Wailers-konserten var grym. Jag tror jag nästan kan placera den högst på den korta listan av konserter jag har varit på. Jag vet dock inte om vi kan se min bedömning som helt opåverkad. Röken låg tung i det omgjorde elverket som stod värd för konserten. Jag vet inte om passiv rökning kan appliceras för alla rökdon. Jag menar jag rökte nog passivt två paket vanliga Marlboro igår. Hur många spliffs som gjorde substitut för syre under blir desto svårare att kalkulera. Men vi ska inte överdriva heller. Naturligtvis var jag vid mina sinnens fulla bruk hela tiden. Vilket är mer än man kunde säga om många omkring mig.
Idag var hela klassen på något tv-program. Det var typ som Vi i femman fast det krävdes väldigt uppenbart inget förprov för att delta. Nivån på frågorna motsvarade väl Vi i femman men deltagarna motsvarade tredjeringare. Vinnande klass skulle få åka till Buenos Aires över dagen. Lite förvånande var att man åkte direkt efter programmet och kom fram imorgon. Så alla hade med sig ryggsäckar med ombyte ifall de skulle bli det vinnande laget. Vi hade det förgäves. Precis som jag skämtsamt konstaterat för Rafa när han packade sin väska, Sexto Arte från Jesús María är inte de vassaste knivarna i lådan. Jag tror fler än jag hade nederlag som utgångspunkt för stämningen förblev god även efter vi tvingats resignera.
Pics från den fantastiska konserten och dagens tv-program kommer nedan.




Tv-studion

Jag tycker jag lyckades ganska bra med min imitation av Benjamin

Ännu en gång stöter vi på detta fenomen med lättklädda kvinnor i argentinsk tv. Det här var under reklampausen. Här i Argentina så, utöver den vanliga reklamen, gör programledarna reklam i själva programet. Lite märkligt. Ovan ser ni reklam för bikinis.
Hogwarts i Argentina
Så yes, det var lite ostrategiskt av mig att inkludera museum i det som jag målade upp som det ultimata livet. Det var väl un subtil signal till mig själv om den kulturella elit jag gärna vill tillhöra. De rödvinssmuttande konstälskarna ni vet. Jag har ju dragit upp det tidigare här i bloggen, men då med konst som huvudämne. Det går lite hand i hand det där. Jag vet inte cariños, jag kanske återvänder med en brinnande passion för Matisse och Braque. Men väldigt kanske. Mer troligt är att jag kommer hem som tung latino gangsta, och hur troligt är det...
Idag var det mycket som hände på skolan. I hela Argentina var denna gångna vecka Semana de los estudiantes. Vad det innebär för varje skola tycks vara ganska individuellt, men generellt verkar ändå vara att det är aktiviter och saker som händer istället för lektioner. För vår del bestod denna vecka av idag. Jag vet inte riktigt hur jag bäst ska beskriva det hela. Det påminde lite om Kungsholmens Carneval eller Gustav Vasas Hagadag. För er som inte har någon erfarenhet av de två evenemangen ska jag försöka förklara lite kort.
På skolan finns det tre klasser i varje årskurs, A, B och C. So far so good? Varje spår, det vill säga A, B eller C, är ett elevhus med tillhörande färg. Arte (A) som jag är i var det gula elevhuset. Vad som sedan sker är att man tävlar i massa olika grenar. Allt har att göra med framträdanden av olika slag. Det är teater, sång och dans. Därutöver bedöms även vardera elevhus' flagga, för en sådan hade de tre olika husen också. Vår var typ sämst. Själv accepterade jag godtroget igår kväll att delta i den inledande pjäsen för vårt elevhus. Utan en aning om vad jag skulle göra dök jag upp på skolan imorse. Men det gick finnemang. Jag hade bara en tre, fyra rader som jag skulle säga. Med passion och inlevelse som skulle få Persbrandt att se smågrå ut predikade jag för färgen grön. Pjäsen handlade typ om färger. Det blev ganska roligt. Jag pratade om hur grönt stod för fertiliteten och livet samtidigt som jag höll en helt vissen planta i handen. Många gillade humorn jag förde och min lilla roll blev en succé. Min skådespelartalang stod nog ändå i skuggan av vad vissa andra visade upp. För att vara en skola med typ 600 pers har de lyckats proppa in en hel del talang i den. Mest hissnande var tre killar som gjorde en blandning mellan Capoeira och breakdance. Sådant där brukar ofta vara ganska tamt vid vår ålder eftersom de inte hunnit bli så bra, men dessa tre inte då. Jag kunde inte annat än gapa när de gjorde volter, dansade på händer och bände och vred kroppen i alla möjliga otänkbara positioner. Argentina har mycket att lära av oss, men vi har åtminstone i dansväg mycket att lära av Argentina. Nedan följer lite pics från dagen.


Något jag glömde i texten ovan var att vårt elevhus vann för första gången på typ 8 år. Jag vet inte men George anländer = Mitt lag vinner? Vad säger ni? Många fler än jag såg kopplingen. Fler bilder på mig från dagen finns inom kort färdigtaggade på Facebook. De är bättre på att tagga här hörni!
Slutligen kan jag inte undvika att lägga upp den här bilden som smygtogs av någon i klassen under en föreläsning på konsthistorielektionen.

Sjukdagar och sjuka dagar
Mina skäl till att stanna hemma idag var enligt mig fullt godtagbara. En medicinskt undersökning hade nog inte gett klartecken för sjukdag, men en psykolog hade utan svårigheter fastställt mitt tillstånd som labilt. Jag var i svår nöd av sömn. När ni fördömer mitt val som oförlåtligt bör ni ändå bära i åtanke att jag inte gör mycket mer i skolan än sover. Därför gör väl valet av plats inte så mycket trots allt?
När vi ändå talar om vad jag gör och inte gör i skolan kan jag berätta lite för er om vad jag har för planer om framtiden här i Argentina. Om det inte redan har gjorts er bekant så kommer jag redan till jul att ta studenten här. Eftersom det känns ganska segt att efter sommaren behöva återvända till samma årskurs, fast med ett år yngre har jag istället tänk fortsätta till universitet. Innan ni tänker "vad i helvete?" så hör på vad jag har att säga om den magnifika framtid.
För de som går ut sista året här halvvägs in i sin vistelse tillåter Rotary att man börjar högskolan. Det är egentligen ganska logiskt eftersom det känns omotiverat att gå om samma år igen. Och tanken med Rotary är ju att man ska ta del av respektive lands kultur. Att göra det halvsovandes och uttråkad från en skolbänk är inte så lätt. Universitetet tillåter mig även att studera det jag verkligen vill vilket lär undanhålla mig från sömniga dagar utan något akademiskt givande. Jag har ännu inte sett inte så mycket i saken kring hur jag ska ansöka och till vilken kurs, men jag är övertygad om att det kommer gå. Argentina erbjuder precis som Sverige gratis universitetsutbildning (och ja alla besserwissers där ute, jag vet att det inte är gratis utan skattefinansierat, men för mig blir det faktiskt gratis på riktigt). Kurserna läses ju inte nödvändigtvis på morgonen utan äger rum lite när som helst på dagen. Till det kan det även sägas att en kurs inte ockuperar hela dagen på samma sätt som den gör nu. Med andra ord innebär det ännu mer fritid för mig.
För att ge er en idé om vad man kan ha för sig då ska jag berätta om en tjej jag mötte häromdagen som också är utbytesstudent i Córdoba. Hon heter Laine, är från Sydafrika och har varit här i runt ett halvår. Eftersom hennes skoldagar var mycket värre än mina (mellan åtta och fyra varje dag) kontaktade hon redan i börjat av året sin Rotaryklubb och bad om att få göra något annat. De gick med på det. Nu läser hon spanska på språkinstitutet som återfinns här i Córdoba. Lektionerna varar ungefär två timmar varje dag och börjar inte förrän fem. Hon sover därför så länge hon vill till att börja med. Jag kommer nog ändå ha en sömnstruktur så att jag inte sover bort dagarna. Efter frukost hemma eller på något café brukar hon gå till något museum. Córdoba är en gammal stad och har många museum att erbjuda. Om inte det faller henne i smaken kan hon alltid gå och se på bio. Utöver den vanliga kommersiella bion (som på onsdagar kostar 15 kronor per biljett) finns även en biograf som visar klassiska filmer. Där har hon blivit medlem och ser filmer antingen gratis eller till den lilla avgiften av 10 kronor per biljett. Hon kan även hyra dvd:er där utan kostnad. Laine ser självklart inte bara på bio och går på museum om dagarna. Córdoba som stad har även mycket att erbjuda och shoppingväg. Det går med lätthet att ströva runt en hel dag utan att ta sig för något annat än kika runt i affärer. Man kan även äta ute utan att behöva tömma plånboken. Det är med andra ord inte så kostsamt att, som Blondinbella hade sagt det, lucnha. Själv åt jag i hennes sällskap häromdagen en kinalunch ute för 21 kronor. Helt överkomligt liksom.
Nåja, där fick ni ett exempel på hur grymt livet skulle kunna vara. Jag vet, jag frågar mig också hur mycket grymmare det skulle ha kunnat bli jämfört med nu, men jag svarade ju själv på den frågan ovan. Visst finns fler saker som hade kunnat förhålla sig bättre än nu. Men vi bör ju hålla oss till realitet och inte flyta över i drömmarnas land.
Inlägg 2.0
Klockan var alltså långt skriden efter tolv. Mina förhoppningar om ordentligt med sömn innan morgondagens avfärd dog snabbt i takt med att klockan tickade på. Runt 03:00 kunde jag färdigpackad och dödstrött krypa in under tecket. Fyra timmar senare steg jag upp igen.
Klockan var knappt åtta när hela sjätte (sista) årskursen begav sig av upp mot de närliggande Sierrabergen för två dagars campingresa. Det är en vanlig tradition här att årskurser eller klasser åker på campamientos som det heter på spanska. Det är inte camping i form av tältande och spritkök. Men nog så enkla förhållanden är det ändå. Okej vi talar inte Fiambalá och jävla grotta till sovplats. Den enda svenska parallellen jag kan göra är klassresan som många klasser gör i femman. Med andra ord var det inte vilken utflykt som helst som vi gjorde.
När vi anlände till vad som verkade var slutdestionationen informerades det om att det nu väntade oss två timmar och tolv kilometers vandring upp i bergen. De hade nämnt detta innan. Tyvärr var jag inte allt för insatt i hur vädret skulle bli och insåg omgående att min jacka och tjocktröja inte var till stor användning i den 25 grader stekande solen. Under den långa pormenaden som både bar upp och ner, genom hagar och genom taggtrådsstängsel underhöll jag mig en hel del. Det var ofrånkomlig att kommentera på den kopiösa mängd hästbajs som fanns under hela vägen. Marken var bokstavlingen täckt i kokor av hästbajs. Som tur var var de flesta uttorkade och stank därmed ingenting.
Utmattade och hungriga kom vi mycket riktigt två timmar senare fram till vad som ändå var slutdestinationen. Det var med glädje jag såg fram emot den analkande lunchen. Det hade utlovats hamburgare. Tyvärr blev lunchen inte lika fridfull och njutbar som jag hade hoppats på. Även om vi alla svalt för stunden tyckte jag det bestiala beteende vissa uppvisade när hamburgarna bars ut inte riktigt var representabelt. Jag har märkt att personer här, och i synnerhet killar, överlag överger mycket av sin självvärdighet i utbyte mot en bit godis eller mat när de är hungriga. De verkar ännu inte inse att de borde värdera lite självrespekt högre en majonäs på hamburgaren. Nåja, jag åt mina två hamburgare sofistikerat med både värdigheten och hungern i behåll. Jag hämtade även vatten i en kopp från köket istället för att som alla andra gemensamt dricka från de tre kannorna med vatten som stod på bordet. Tre kannor vatten/typ 100 ungdomar=mycket man inte vill dricka. Ibland förvånas jag inte av att svininfluensan fick ett sådant utbrott här. Det är ju emellanåt helt avsaknad av kunskap kring bakteriespridning.
Det finns egentligen inte mycket mer att säga om övernattningen. Vi gjorde det vanliga liksom, lekar, sång kring en tom eldstad (eftersom det var eldningsförbud där vi var) och bad i det närliggande vattenfallet med sjö. En lite märklig episod var när vi skulle gå till sängs natten till tisdag. Åter en gång var vi killar tvungna att finna oss i att vi hade dragit nitlotten när det kom till sovställe. Halv döda vandrade vi iväg i mörkret för att avverka den knappa kilometern till stugan där vi skulle sova. Väl framme gjorde alla sig redo för läggning. Lättad tänkte jag att jag trots allt kanske skulle slippa två timmars skratt och stök som det annars alltid blir när många ska sova ihop. Det höll i sig till den andra gruppen kom. Vi hade tydligen bara varit första skeppningen elever. Så när andra gruppen mer eller mindre invaderade sovsalen blev det ett sjuhelvetes liv. Skrik, flygande kuddar och stänkande vatten pågick samtidigt. Jag kände mig ändå ganska säker med mitt val av sovplats, längst inne i det bortre hörnet. Sjukast av alla bus de hittade på var när en kille höll en tändare framför en alla killen rumpa medan han pruttade. Det var en ganska skräckinjagande upplevelse jag ogärna upplever igen. De upplevde den dock gärna flera gången om och fortsatte med påhittet.
Nu måste jag lägga mig. Klockan är snart halv ett och om sju timmar börjar skolan. Jag vill gärna sova lite före dess. Jag har noterat att jag sover väldigt mycket mindre på nätterna här än hemma. Däremot väger jag upp detta genom några timmars sömn på eftermiddagen. Men de senaste dagarna har det inte funnits möjlighet till någon sådan extrasömn och jag går därför på sparlåga för att konservera så mycket av de krafter jag har kvar som möjligt.
Por fin listo.
Un beso a ustedes
Fin i Fiambalá
Utan mycket till krafter i behåll lägger jag mig nu ner på soffan i vardagsrummet för att, så gott det går och är möjligt, med ansträngning skriva en sammanfattning av de senaste typ fem dagarna. Och hijos, jag är rädd för att ni under året kommer att behöva vänja er vid sådant här inkonsekvent beteende från min sida. Först har vi en fem dagars resa till Buenos Aires i början av oktober och den 21 oktober bär det iväg på en 17 dagar lång resa till södra Argentina. Patagonien och Eldslandet i all ära, men WiFi är något jag betvivlar att det finns mycket av där nere. Eller så har jag väldig tur och får åter en gång kontakt med mitt hemnätverk i Sverige. Men i tron om att sådan tur inte kommer infinna sig kan jag säga att jag får se vad denna blogg blir av under de två och en halv veckorna.
I frånvaro av ett sammanknutet järnvägsnätverk eller pengar för att köpa flygbiljetter till alla skulle vi ta bussen till Fiambalá. Jag vet inte om ni minns och jag vet inte ens om jag minns vad jag på förhand skrivit om denna helg. Jag skulle alltså åka på min första stora sammankomst med Rotary. Den ägde rum i Fiambalá, en stad mitt i öknen i västra Argentina. Eller ja, nu i efterhand kan jag väl fastställa att Fiambalá mer borde ses som by eller en samling hus. Kanske var det mer påtagligt hur litet det var när man hade öken och berg som omringade hela stället.
Innan avresa hade jag frågat runt om hur lång tid resan skulle ta. Vi lämnade Córdoba klockan nio på fredag kväll så jag antog att det rörde sig om en resa tillräckligt lång för att förbruka en hel natt. Svaren var jävligt spridda och sträckte sig från sju till tolv timmar. Med tanke på att Ekman Buss ganska exakt på halvtimmen kunde kalkulera restiden till och från Chamonix i Frankrike, tyckte jag det var lite svagt att en sådan här "kortis"resa tydligen var så svår att uppskatta tidsmässigt. Nu förstår jag dock varför. Från Chamonix rullade vi fram i 110 km/h på Autobahn, här kringlade bussen runt på 40-vägar mer eller mindre halva resan.
Vid ankomst med plågsam trötthet släpptes flickorna av vid sitt hotell först. I ovisshet hölls vi pojkar kvar på bussen. Någon halvtimme senare återvände den stora gruppen flickor, utan bagage men desto missnöjdare. Deras hotell hade inte riktigt bemött förväntningarna. Men om de bara hade vetat vad som väntade oss, då hade de skjutit fyrverkerier och dansat runt julgran... Eller ja, skjutit fyrverkerier och varit glada i alla fall. Vi pojkar deporterades i en byggnad av okänd art. Den bestod av fyra rum varav ett stort i mitten. Alla väggar var kala och i de tre sovsalarna fanns endast obäddade våningssängar i metall. Okej okej, tänkte jag. Vi checkar inte in på Grand men det är väl dugligt. Det var även så ända tills det framgick att byggnaden saknade värme, vatten och toapapper. Efter kanske mat och möjligtvis mobiltäckning är ju toapapper typ den viktigaste förnödenheten. Till råga på deta saknade vi alltså även DE viktigaste elementen, vatten och värme. Saker förbättrades något när ett paket toapapper införskaffats och åtminstone kallvattnet återvänt i kranarna. Värmen fick vi tillförlita oss på vår egen cellandning.
Typ hela staden samlades för att ge oss utbytesstundet ett varmt välkomnade. Det höll sig varmt och trevligt i någon timme. Sedan blev talen, gratulationerna, utdelningarna av diverse saker och vår frukost bestående av brödbitar och mate (vilket är typ som osötat grönt te) lite utdraget. Det var ändå ganska underhållande när ett synnerligen avancerat och byrokratiskt välkomsttal skulle simultanöversättas till engelska. Jag tvingades titta ner och tänka på något sorgligt när tystnaden infann sig på torget och det ända som hördes var den obekväma översättarens stammande försök till att finna ord på engelska för det han nyss hört på spanska. Jag ville ogärna bryta den tystnaden genom att fnissa.
Mycket av tiden tillbringade vi på Fiambalás, förmodar jag, enda skola. Där gavs det ut massa förmaningar och information om diverse saker. Vi åt även i deras stora aula. Maten ar emellanåt ganska suspekt. jag hänvisar er alla till Facebook för bilder på det vi fick äta. På Facebook kan ni för övrigt finna bilder från denna resa. Jag tror jag i framtiden kommer publicera större mängder bilder på Facebook för er att se. Det blir fler bilder för er och desto mindre jobb för mig. Win win heter det.
På lördag eftermiddag tog vi bussar rakt ut i öknen. Vi skulle besöka de berömda varmvattenkällorna som finns i bergen utanför Fiambalá. Källorna var helt fantastiska. Känslan av att kunna stiga ner i vatten som naturligt var ändå upp till 50 grader varmt var väldigt märklig. Otroligt uppskattad utflykt från min sida. Mindre märkligt och mindre uppskattat var det oväntade motorstoppet som bussen gjorde efter någon halvtimmes färd. Jag har sagt det, men det tåls att säga igen; mycket här i Argentina är avsevärt mycket krångligare och tar hemskt mycket mer tid.
Även om diverse saker i Fiambalá inklusive stället i sig självt var åt det sämre hållet var resan i sin helhet lyckad. Det var jättekul att träffa alla de andra utbytesstudenterna och äntligen kunna prata på obehindrat med människor. Visst har jag Rafael här som pratar bra engelska, men vi håller oss ändå för det mesta till spanska. Redan idag träffade jag några av de utbytessudenterna jag mötte i Fiambalá. Jag tror jag överlag mest gillade att umgås med amerikanerna. Tyskarna, som nog var flest, höll sig mycket för sig själva och stängde effektivt ute resten genom att konversera på tyska. Minst gillade jag en killen från Holland. Han var okej som person men väldigt påfrestande att vara med. Han tog hela tiden saker och gömde dem som "skämt". Där kan vi räkna in mina skor vilket tvingade mig att vandra runt i okänd ägares flip-flops hela söndagen. Mer oskönt är att han är en av få som bor i Córdoba City. Ytterligare en sak om honom är att han stöter på ungefär allt som rör sig med en majoritet av östrogen i kroppen. Varje gång han sa hej till en tjej uppföljde han hälsningen med en smekning på armen, en kittling i nacken eller något. På resan hem tyckte jag han nådde botten när han satte sig bredvid en stackars ungersk tjej utan mycket till engelska och spanska. Hon hade sovit med Ipod-hörlurar, men han ryckte bryskt ut ena hörluren och satte in i sitt öra samtidigt som han landade handen på hennes lår. När hon besvärat tittar bort och säger något om att sova börjar han kittla henne på låret med handen. Som tur var fann han något mer tillgängligt i nästa moment för han lämnade henne ifred, men faktum kvartstår att han i det närmsta taffsade på henne. Självgod och med dålig självinsikt är han också. Han berättade för mig att han hade tagit med 24 kondomer till Fiambalá-helgen. Han kom nog inte närmre att använda dem än att öppna en förpackning och inse sitt nederlag.
Vi återkom till Córdoba klockan 02:00 måndag morgon. Därifrån kan ni läsa i nästa inlägg. Jag vill ge er villfarelsen om att det här inlägget egentligen inte var så långt. Därför skriver jag vidare i inlägg nummer två. Jag hoppas ni läst i kronologisk ordning och inte direkt från toppen och ner.
Livstecken

Jag vinner också över Söderling 11 gånger i rad
Idag har jag inte gjort mycket. Istället för utgång valde jag att stanna hemma och läsa bloggar istället. Det finns många skrivna av utbytesstudenter där ute på nätet. Nu när jag har tagit del av en hel del förvånas jag över att det ändå finns runt 30 personer som tar sig tid att läsa min varje dag.
Nos vemos culiados!
Förresten, vad tänkte den som kommenterade så här på föregående inlägg om mina enstaka tillfällen av ensamhet:
Men varför ber du inte två eller tre kompisar att komma över ner till dig över jul eller något. Sebbe, matti etc.
Åt denna som utöver en konstig kommentar har mage att utge sig för att vara "bättre en George", som signaturen löd, säger jag detta. Visst har Metro gått upp med 30% på två dagar, men att det skulle räcka till två biljetter tur retur hit, eller att jag skulle överväga spendera vinsten på mina vänner är ju befängt. Skärpning i kommentarsfältet.
En del av sanningen
Första kvällen när jag la mig ner i sängen och stirrade upp i taket slog hemlängtan över mig som en tsunami. Jag vred mig i sängen och visste inte vad jag skulle ta mig till. Vad hade jag gjort? Jag var ju galen. Skulle jag vara så här jävla långt bort från hemma i ett helt år!? Sedan somnade jag och vaknade fjorton timmar senare. Efter den kvällen har jag inte känt den sortens hemlängtan något mer. Däremot har andra känslor relaterade till mitt avlägsna läge från hem.
Ni kan nog inte ana hur ensamt det ibland kan kännas att inte kunna tala eller förstå språket utan förhinder, att inte förstå referenserna, att inte förstå humorn, att inte förstå beteendet, att inte förstå varför, när och hur, att helt enkelt inte förstå.
Ofta när jag presenterar mig som George börjar någon nynna "George, George, George de la selva". Ja för så heter "djungel" på spanska, "selva". Fast oftast är jag den enda som inte svingar runt i lianerna i la selva. Jag är Jane. Jag besväras av hur pojkar, och till min förskräckelse även flickor, här inte har en moralisk spärr för att kasta mat i klassrummet. I Sverige har faktumet att jag besväras av detta lett till en majoritet av tjejkompisar. Men vad gör man när även de sofistikerade och mogna flickorna fnissar högt när en tepåse kladdar fast på fönsterrutan och bananskal mulas i någons ansikte?
Den känsla som uppkommer i de lägena, jag vet inte om jag kan kalla det för hemlängtan, för jag längtar ju inte hem. Det är snarare en hjälplöshet. Det finns ingen annan än jag själv som kan hjälpa mig. Som tur är, är jag en väldigt hjälpsam typ med ett ego för stort för att störas av hjälplösa känslor. Därför rår jag på denna känsla närsom den uppkommer.
Jag hoppas jag inte har framställt mig som alldeles för ömklig nu. Jag ville bara att ni skulle veta att trots allt jag skriver om hur bra allt är så finns det de stunder då en del grejer inte känns så topp. De är inte många men de finns. Det här är inte en propagandablogg för EF eller Rotarys ungdomsutbyte utan en dokumentation av min vistelse här. Det ska vara en uppriktig dokumentation utan dolda sidor. Jag vill inte utge mig för att vara något jag inte är.
På tal att utge sig för andra saker än man egentligen är så har jag märkt hur lätt man kan göra sig till vem man vill på ett utbytesår. Jag försöker i möjligaste mån bibehålla samma personlighet som jag lämnade Sverige med och har förmodligen lyckats ganska bra. Men ibland noterar jag hur jag ofrivilligt korrigerar mina värderingar, åsikter eller min bakgrund. Kanske är det ett undermedvetet försök att bättre passa in, jag vet inte. Vad jag däremot vet är att jag egentligen anser sådant beteende vara förkastligt och därför undviker det så mycket jag kan. Jag är förvisad om att ett ärligt uppträdande varar längst, i synnerhet eftersom sättet jag för mig på oftast gör både mig och min omgivning mest tillfreds.
Varmare breddgrader, NOT
En annan grej som blivit lidande till följd av denna felbedömning av mig är mina outfits. I skolan driver jag runt i ganska mycket samma kläder varje dag. Eller ja, olika uppsättningar men utan variation. Det enda utmanande jag kan alternera utan att bryta mot någon skolregel är strumpor. Därför gjorde jag idag mitt bästa genom att bära ett par lillarutiga strumpor. Okej jag vet, det är ungefär lika utmanande och farligt som Benny Anderssons orkester, men även "bad" strumpor är något det är bristvara på just nu.
Hur som helst, mina outfits har alltså blivit lidande av detta kalla väder. Skjortor har jag i överflöd, men de värmande plaggen är få. I skrivande stund ser mina morgonoufits till skolan ut som följande: Grå kostymbyxor, lilla (idag) strumpor, bruna munkskor, skolpiké, blå kofta, grå hood med huvan hårt dragen över huvudet och min ljusblå high school-jacka knappt till översta knappen för att hindra kall lauft från att sippra innanför kragen. Kanske det låter descent...men det är det inte. Som tur är verkar många av invånarna i Argentina också leva i tron om att Argentina fan inte är något annat än Bahamas året om. Med andra ord är jag inte ensam om att vandra runt som tagen ur 8 Mile.
Nu har jag precis kommit hem från födelsedagsmiddag hos mormor, den som är på låtsas då. Hon fyllde 68 år. För en som inte har någon mor- eller farförälder under 80 är det ganska ungt. Hon fick ett litet änglaspel med dalahästar från mig. Det var inte bara en överambitiös födelsedagsgratulation utan också en present som tack för att hon har lagt upp fyra par av mina byxor. Medan vi åt middag tittade vi på Argentina som förlorade med 1-0 mot Paraguay. Det är nästan lite härligt skadeglatt att berätta för alla vilken jävla tur Sverige haft i sina senaste matcher, för Argentina har inte haft det. Eller de har inte haft någonting. De är bara väldigt dåliga förnärvarande. Just nu funderar jag intensivt på hur jag vill göra med min hemfärd. Om Sverige avancerar till VM och Argentina inte gör det känns det ju lite lame att hänga kvar här. Landet kommer ju seriöst gå in i en nationell depression svårare en både svininfluensa och finansiella kriser. Jag behöver dock inte bestämma mig nu. Jag har fram till mars på mig.
Så provocerande
De här herrarna var, tack och lov, tämligen påklädda i fotbollsstudion inför Argentina-Brasilien. Dock lyckades de utmärkt med sin imitation av Westlife, eller vad säger ni?


På tal om sexuella anspelningar så kunde mitt vulgära sinne inte undvika att att notera det komiska i föjande: På engelskan idag skulle mina amigos lära sig att komparera adjektiv och adverb. Den ganska läskiga lärarinnan valde "hard", "long" och "big" som exempel på adjektiv. Jag trodde vi hade lämnat temat realtioner som vi arbetade med tidigare. Men tydligen skickar hon subtila signaler om vad mer vokabulär det finns i ett förhållande.
Spanska på engelska
Dagens inköp står biljetten till The Wailers-konserten om en vecka för.

Märke: Konsertbiljett
Superrouter

Det blev hellkeff upplösning, men om ni undrar så står det, "Tjockt bra signal".
Pricerunner täcker inte Argentina
Argentina har på nationell nivå runt 40% fattigdom. Detta är ju att jämföra med Sveriges typ 0%. Visst finns det de med väldigt lite pengar i Sverige. Men att vara fattig här innebär något helt annat än att inte ha råd till barnkalas, Mcdonald's-besök eller nya kläder. Jag har ännu inte kommit i närmre kontakt med någon av de 40% under min vistelse här, men överallt syns spår av fattigdom. På gatorna körs vagnar dragna av hästar runt. Dessa ekipage kallas "cartoneros" och är fattiga människor som utför diverse tjänster som arbete. Vagnarna kan dra runt allt från pet-flaskor till trädgrenar. Ibland samlar de som kör vagnar på saker som de sedan säljer någonstans och ibland leverar de varor till affärer och dylikt.
För de övriga 60% av befolkningen är läget desto bättre. Ändock kvarstår faktumet att Argentina är ett långt mycket fattigare land än Sverige vilket återspeglas i mycket. Naturligtvis talar vi inte om en nation i missär, men det är tämligen märkbart att vi är långt från Sveriges välfärdstrygga famn. Man ser skillnader i småsaker som man inte ens tänker på hemma. Trottarerna här är ofta halvtrasiga och gropiga, parkerna är dåligt underhållna utan fräscha lekplatser, överallt på spruckna fasader och rostiga plåtplank finns klotter. Jag är rädd för att jag målar upp en skräckbild av den trots allt trevliga omgivning jag lever i, men jag vill rapportera om allt detta innan jag vant mig och blivit blind för alla brister.
Vad jag vill komma till med den bild jag nu målat upp är att ni har i åtanke att jag just nu bor i ett land med många problem. Jag ska berätta om priserna, men jag tycker det är viktigt att man kommer ihåg att det inte bara handlar om några hundratusen kvadratkilometer Barkaby Outlet. Jag nekar inte till att jag åtnjuter de låga priserna. Frågan är bara till vilken kostnad jag får göra det...
I början av 2000-talet drabbades Argentina av en nationell ekonomisk kris. För att göra en lång historia kort och för att jag egentligen inte kan så mycket om vad som hände kan man väl säga att Argentinas valuta, peso, led skeppsbrott och sjönk snabbare än Vasaskeppet. Tidigare, rätta mig om jag har fel, var en peso värd en dollar. Numer måste man betala knappt fyra pesos för en dollar. En peso är värd knappt två kronor vilket gör det väldigt enkelt att kalkulera alla priser. I hopp om att era hjärnor inte smält av matematik eller annat överflöd av information fortsätter jag nu med lite prisexempel.
Vi kan dela in allt köpbart i två stora grupper: Tjänster och varor. Tjänster omfattar allt som handlar om att utföra ett arbete, typ klippa sig, åka taxi eller ha städhjälp. Varor är saker helt enkelt, kläder, mat eller hemelektronik. Eftersom jag ännu inte har tagit så mycket del av tjänster här i Argentina ska jag först fatta mig kort om det.
Löner är lägre och därför kostar det mindre att ha någon att utföra ett arbete. Till följd av detta är alltså generellt sett tjänsterna mycket billigare än i Sverige. Jag har som sagt inte som många exempel från denna grupp ännu men två skulle kunna vara att en taxiresa sällan överstiger 40 kronor (och taxi har jag ändå åkt ett tiotal gånger), att ta bussen kostar alltid 1.50 pesos d.v.s. 3 kronor och ett biobesök kostar mellan tjugo och trettio kronor.
Nu till varorna! Under gruppen varor kan man åter än gång göra en indelning i två stora kategorier: importerade varor och varor producerade i Argentina. Ni kanske tycker att en sådan indelning är onödig men den är ganska viktigt för att förstå varför priserna skiljer sig så, för det gör de.
Något som importeras i stora mängder till Argentina är kläder. Jag har ju berättat för många av er att min plan för året här nere är att bygga upp en ny garderob. Förnärvarande ser det ut att vara lite mer av en utmaning än jag trodde. Kläder i många av butikerna är faktiskt nästintill samma priser som hemma. Ja hör och häppnas! En skjorta här kan mycket väl kosta 400-500 kronor. Vissa av er kanske tänker att det är mycket billigare än Sverige, men om vi diskonterar NK's herravdelning och Filippa K's butik på Biblioteksgatan så är 400-500 för en skjorta inte helt otänkbart. Ser man sedan till internationellt kända märken så som Fred Perry, Ralph Lauren eller Hermés så är skillnaden ännu mindre. Jag är ganska övertygad om att LV's flaggskeppsbutik i Buenos Aires inte skiljer sig mycket prismässigt från den på Birger Jarlsgatan. Nej, vad man kan hitta i klädväg som är billigt är det inhemska. Det är känns lite märkligt att det är så för emedan många av märkesgrejerna kommer från fabriker i Kina är de inhemska sakerna handgjorda på små familjeföretag ute på Pampas. Som bekant är kött något som Argentina är känt för. Och ja, kött kommer från djur som har hud. När man dödat djuret och ätit köttet blir det kvar mycket hud. All denna hud blir till läder som blir till ett överflöd av lädersaker. Idag var jag på en gatumarknad i centrala Córdoba där nog vartannat stånd sålde läderobjekt. Utbudet bestod huvudsakligen av väskor och skor tillverkade i läder. Storögd gick jag runt bland stånden och beundrade dessa konstverk till priser H&M skulle ha problem att konkurrera med. Slutsatsen av detta stycke blir därför att jag nog kommer att ha inriktning läder i min jakt på saker att ta med hem. Självklart kommer jag att bibehålla mina ambitioner om garderoben och det. Men kanske de har fått en annan utformning nu.
Nu ska jag kort berätta för er lite om maten och därmed även sagt allt man konsumerar med munnen. Det är under denna rubrik vi finner de riktigt stora skillnaderna. Matvaror, restaurangmat, take-away, läsk och saft, allt är nog generellt runt 50-70% billigare. Det är med lätthet jag på en helg kommer undan med 50 pesos. Då har jag ändå ätit en eller två måltider ute, köpt saft eller så om jag varit törstig och mer därtill. Ironiskt nog jämfört med Sverige börjar det här med mina stora sedlar bli lite av ett problem. Jag måste emellanåt planera inköp på speciella ställen eftersom jag vet att de kommer motta mina 100-pesosedlar. Kids, vi talar alltså om sedlar som motsvarar 200 kronor. Vilket tänkbart ställe i Sverige skulle inte motta en sådan sedel?
Slutligen så kan jag säga att jag fortfarande inte har fått några definitiva svar på den mest intressanta frågan, "priset på ett par Converse". Jag har frågat runt men fått väldigt spridda svar. De har rört sig mellan alltifrån 200 kronor för ett par till 800 kronor för ett par. Det står därför på min to-do-list att uppsöka en försäljare av märket och se vad som egentligen står på prislappen. Så fort jag vet något lovar jag att skriva det här på bloggen. Till dess får ni hålla tillgodo med dagens skoinköp som gjordes på marknaden jag tidigare talade om.

Märke: Arte en cuero (konst i läder)
Pris: 110 kronor
Att vara i himlen därtill
Med tanke på Sverige
Glöm allt. Glöm tjejer och killar, glöm jämlikhet, glöm att alla ska ta del i spelet, glöm passningar. Men glöm inte bort var jag är. I Argentina.
Gymnastik på Colegio Jesús María i Córdoba, Argentina är inte i närheten av vad vi känner som gymnastik. I hopp om att ni glömt allt jag bad er om börjar jag berätta.
På dammiga försök till gräsplaner utspelade sig dagens lektion. Jag tror skådeplatsen för lektionen var den mest testosteronkocentrerade hittills i Argentina. Emellanåt tar pojkarna i klassen mig tillbaka till åttan då det roligaste man kunde göra var böghögar, spottkrig och lekar med smärta som utgång. Idag fungerade "gräsplanens" många småstenar utmärkt som medel för lekarna. Flickorna avskiljdes snabbt för oss när det annonserades att det den första timmen erbjöds dans i aulan. När alla flickor samt en, två skygga pojkar dragit sig undan började vår gymnastiklärare ironiskt påminna oss om vad som fanns att tillgå i aulan. Flera manschauvinistiska, homofobiska skämt "grabbarna" sinsemellan senare drog vår lektion igång. Först kommenderades vi att löpa några varv runt planen. När den korta stretchingen, som utgjordes av att försöka nå foten med rakt ben i några sekunder, var över skulle lagen delas in. Här kom kanske den största överaskningen för dagen. Gymnastikläraren kallade fram två killar ur min klass (som senare visade sig vara bland de märkbart bästa). Sedan inleddes uppdrag segregering. De två framkallade turades om att välja en spelare i taget. Det var mer än uppenbart vilka som gick först och vilka som gick sist. Själv brydde jag mig inte så mycket om huruvida jag skulle bli vald i början eller slutet. Jag förstod ju att som nykomling var jag lite av ett wild card. Jag hamnade väl någonstans i mitten vilket gjorde mig ganska anonym. När någon ropar ut "sisten som nuddar ribban står" på spanska triggas inte samma instintiktiva accelerande rörelse som inetsats i hjärnan efter otaliga år av spel på skolgården. Till följd av detta fick jag börja med att stå i mål. Fast det var nog en ganska tacksam början på lektionen. Jag gjorde några ingripanden och kunde sedan följa matchen från min avlägsna position i målet.
Spelet skiljde sig markant från hur vi spelar i Sverige. Det som vi skulle kalla "egotrippande" är kärnan i lagets rörelse. Svepande krosspassningar blev lösningen på mina bristande kunskaper i dribblingar. För de fyra som blev över i uttagningen väntade förnedrande dribbelövningar på sidan av planen medan vi andra spelade match. Efter någon kvarts spel delades de två lagen in i fyra mindre som under resten av lektionen varvades med att mötas. Jag låter åter en gång upprepa att passningarna uteblev. På sina håll kunde tendenser till Messi eller Zlatan ses men huvudsakligen var spelet ganska trångt och att spela på ytorna var det inte tal om.
Min insats då? Tja... jag kan väl erkänna att jag ofta lider av svårigheter att bibehålla en objekt syn av mig själv, men jag anser ändå att jag ärligt uppträdde godkänt. Utan att begå några grövre misstag men heller utan att spela särskilt framträdande tog jag priset som planens Petter Hansson.
Jag har insett att efter mina fem år av spanskastudier så har den mest värdefulla kunskapen jag haft här nere varit de tio åren jag spelade fotboll samt mitt generella intresse för fotboll. Det där om att Argentina är ett fotbollsgalet land är snarast en underdrift. Nedan faller två exempel på detta.
Utanför vårt klassrumsfönster svävade hela dagen idag Talleres-flaggor. Anledning: Ingen.
Jag undrar vilket som är svenska landslagets officiella vatten? Hör av er om ni ser något på baksidan av en Loka.
Som en liten parentes så här i slutet skulle jag vilja berätta om en cool sak en kille, Rubio, sa idag på historielektionen. Läraren föreläste om Sydamerikas politiska historia under 1900-talet. Oundvikligen talade hon en hel del om Che Guevara (jag antar presentation av denne inte är befogad). Che, som egentligen hette Ernesto, växte upp i Alta Gracia, en stad trettio minuter från Córdoba. När han fördes på tal för första gången under lektionen räckte Rubio upp handen. Han berättade att hans morfar gått i samma klass och känt Che som liten. Jag vet inte vad ni tycker, men någon otroligt avlägsen nästintill myt blev då med ens så mycket mer levande.
Viva Suecia

Snacka om konstigt! Jag menar vem heter Sölve?
Insomnia...insomnande
Till följd av en timmes tennis igår, vilket blev min andra fysiskt utmanande timme på tre månader, och lite för lite sömn inatt var jag helt utslagen i skolan idag. Tidigare dagar har jag varit sömnig på morgonen, men det har gått över efter första lektionen eller så. Idag höll det dock i sig. Inledande lektion var förödande för mina aspirationer på att piggna till. Med stängda fönster, 35 syrekonsumerande personer i klassrummet och fördragna gardiner föreläste läraren om olika sociala mönster i samhället. Efter en injektion blodsocker på rasten i form av min dagliga morgontoast i caféterian för fyra kronor och lite friskt luft kände jag mig mer vaken. Tyvärr varade inte denna pigghet längre än Red bull eller Snickers så mycket riktigt efter någon timme var jag död igen. I brist på motivation om att åter injicera lite energi i mina snart avlidna lemmar vände jag istället på huvudet, lutade mig framåt och slöt ögonen.
Problemet med att sova i skolan är att man varken kan sova eller vakna med värdighet. När man halvsover guppar munnen lite halvt öppen och andningen skapar små vislande djup i gomen. Så vaknar man och upptäcker att lite saliv runnit ur mungipan. I bästa fall gör man detta på egen hand och kan snabbt reparera sina förseelser. Har man otur däremot väcks man av tjejen bakom som intet ont anande knackat en på ryggen. Förvånad och förskräckt bemöts hon av en ostadig blick från två rödsprängda ögon. Håret har valt att revoltera mot samhällets hårnormer och saliven från mungipan släppar kvar lite på väskan som agerat kudde.
I fortsättningen väljer jag därför att förlägga min sömn till innanför hemmets trygga vägger där det varken finns flickor eller sig själv att generas inför.
Digimon de Argentina


En konstig känsla
Utan intresse eller visitkort
Nordkorea Jr
